Фемібіон

Чи можна продовжувати заняття спортом при вагітності?

Чудово, що ви вже займаєтесь фізичними вправами і хочете продовжувати! Заняття спортом корисні і для вас, і для вашої дитини, і за умов вашого здорового стану та нормальної вагітності, немає сенсу не продовжити*.

Вправи наситять вас енергією, допоможуть покращити сон і знизять ризик виникнення проблем, пов’язаних із вагітністю, таких як біль у спині, підвищення кров’яного тиску та гестаційний діабет. Це також збільшить вашу витривалість і силу, потрібні для того, щоб краще впоратися з родами, а ще зменшить схильність до набору надмірної ваги.

А оскільки спорт сприяє вашому кровообігу, ваша дитина отримає більше кисню, що чудово для загального здоров’я плоду.

Які найбезпечніші варіанти?

Безпечніше вибирати, особливо по ходу вашої вагітності, вправи низької інтенсивності, такі як ходьба, плавання, аквааеробіка та велотренажери. Такі вправи тренують ваше серце та м’язи, і не навантажують суглоби. Йога та стретчінг також підходять, але ви маєте попередити інструктора з фітнесу, що ви вагітні. Ще краще буде записатися у спеціальну групу для вагітних.

Гормональні зміни під час вагітності роблять ваші суглоби більш рухливими і схильними до травм, саме тому до вправ високої інтенсивності слід ставитися обережно. Якщо ви – тренований бігун із міцними суглобами, ви можете продовжувати бігати деякий час, але при появі дискомфорту вам потрібно зупинити тренування до того, як виникнуть ймовірні проблеми.

Зміщення вашого центру ваги порушує ваш баланс та збільшує ризик падіння. Ось чому треба триматися подалі від потенційно небезпечних видів спорту, таких як верхова їзда, катання на гірських велосипедах або катання на гірських лижах, оскільки травматичні падіння можуть завдати шкоди вашій дитині. Так само непридатні контактні види спорту, такі як кікбоксинг, дзюдо чи сквош.

Чи я не переборщую?

Якщо ви маєте можливість вести розмову під час занять спортом, не задихаючись, то рівень навантаження прийнятний. Якщо ви починаєте задихатися, припиніть тренування, оскільки це може знизити кількість кисню, який отримує ваша дитина.

Завжди зупиняйте тренування при виснаженні або при поганому самопочутті. Остерігайтеся перегріву, оскільки він може призвести до запаморочення. Під час вагітності перегрітися легше, тому пийте багато води та одразу звертайтеся до лікаря, якщо ви стурбовані чи невпевнені з будь-якого приводу.


* Тут надані загальні рекомендації, оскільки кожна вагітність має індивідуальні відмінності, будь ласка зверніться до вашого гінеколога, або іншого профільного лікаря, якщо ви маєте питання або сумніви.