Фолієва кислота (вітамін В9) – мабуть, єдиний вітамін, значення якого при вагітності не заперечують навіть найпалкіші шанувальники всього «органічного».

Цей вітамін увійшов в історію медицини як речовина, підтвердження цінності якого було пов’язане з найбільшими бюрократичними перешкодами. Оскільки проведення досліджень за участю вагітних жінок вимагає дуже великої кількості дозвільних документів і погоджень, вченому, який висловив припущення, що фолієва кислота надзвичайно важлива для розвитку дитини, знадобилося майже 10 років для того, щоб отримати дозвіл на проведення дослідження.

Однак після його закінчення результати були настільки переконливі, що фолієва кислота увійшла в рекомендації по харчуванню вагітних жінок, випущені більшістю профільних асоціацій в світі. Більш того, вважається, що прийом фолієвої кислоти доцільно починати за кілька місяців до планованого зачаття, тобто ще на етапі планування вагітності.

Чим цінна фолієва кислота?

Фолієва кислота (вітамін В9) – життєво важливий вітамін, що бере участь в процесах обміну речовин, формуванні імунітету і клітин крові. Оскільки нервова трубка плода формується на 16 – 28 день після зачаття, тобто в той час, коли жінка ще може і не знати про свою вагітність, прийом фолієвої кислоти доцільно починати на етапі її планування. Особливо важливо приймати фолієву кислоту в перші 12 тижнів вагітності.

Під час вагітності дефіцит фолієвої кислоти негативно відбивається на формуванні нервової системи плода, підвищує ризик розвитку гідроцефалії, аненцефалії (відсутності головного мозку), мозкових гриж, затримки розумового і фізичного розвитку майбутньої дитини. Також зростає ризик дефектів хребтового стовпа, наприклад його незарощення – так звана розщілина хребта (spina bifida). Крім того, нестача вітаміну В може викликати передчасне переривання вагітності і плацентарну недостатність.

Вагітність і фолієва кислота

Добова потреба вагітної в фолієвій кислоті – 400 мкг. Але якщо у майбутньої мами встановлено нестачу цього вітаміну або випадок народження дитини з дефектом нервової трубки, для його компенсації призначається більша доза. Дуже рідко, як і на будь-які лікарські засоби, на вітамін В9 може виникнути алергічна реакція.

Крім цього, запаси фолієвої кислоти можна додатково поповнювати, споживаючи певні продукти.

Основним джерелом вітаміну є борошно грубого помелу. Також фолієвої кислоти багато в шпинаті, петрушці, салаті, зеленому горошку, квасолі. З тваринних продуктів нею найбільш багата печінка. Однак відмовлятися від прийому препарату з біодоступною фолієвою кислотою ні в якому разі не варто: це допомагає уникнути багатьох проблем при виношуванні і народити здорового малюка.


Джерела:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30228213).

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30196938).

3. Жабченко І.А. Сучасний погляд на роль фолатів у профілактиці перинатальних проблем. Репродуктивна Гінекологія 2(46), травень 2019.

Автор: Вероніка Полонська